STOMATOLOG U SKUPINI
Tagged Tags:

Projekt „Stomatolog“ u skupini Alternativno odgojno-obrazovnog programa prema koncepciji Marie Montessori započeo je ispadanjem mliječnih zubi kod pojedine djece. Primijetile smo da veći broj djece pokazuje i strah od odlaska kod stomatologa što je bio i poticaj da djeci približimo važnost oralnog zdravlja.

Dolaskom stomatologa u skupinu održana je radionica oralne higijene uz praktičnu tehniku pranja zubi. Na takav način djeca uče pravilno prati zube, a i pomoć je u svladavanju straha od stomatologa. Vježbama pranja zubi uz pješčani sat, čišćenje zuba od kamenca pincetom i sondom kod djece se poticala fina motorika, okulomotorika i labavljenje ručnog zgloba.

Knjižicom za čitanje djeca su spoznala dijelove usta i usne šupljine, usvojila nazive zubi i kako prehranom sačuvati zdrave zube.

Nomenklaturnim karticama spoznali su izgled i nazive pojedinih stomatoloških instrumenata čime su obogatili svoj rječnik i uvježbavali globalno čitanje. Uz kartice stomatoloških instrumenata, kamenčiće i zvečku uvježbana je glasovna analiza na slogove glasom. Uz šarene perle, brojke i kartice s četkicom za zube, djeca su uvježbavala pridruživanje brojke količini, više, manje te zbrajanje do 20.

Djeca su kroz različite likovne tehnike istraživala i bila poticana na kreativno izražavanje: slikala su se usta,  od različitih materijala izrađivale su se četkice za zube, modelirala su se zubala.

Pjesmom „Zubarica Marica“ kod djece se razvijalo namjerno pamćenje teksta, melodije i metra. Lutkama na štapu dramatizirali su priču „Vrlo potrebna stvar“ čime je kod djece potaknut osobni doživljaj, uživljavanje u uloge i scenski izričaj.

Dječje izjave:

Tko je stomatolog?

Mihael: „To je doktor koji liječi zube. Idemo kod zubara i kad su zubi zdravi da ih premaže i ne dobijemo zubaru. Ne volim zubara jer tamo moram dugo čekati.“

Noah: „Mi stomatologa zovemo zubar.“

Mia. „ Ako ne peremo zube idemo zubaru. Ima i umivaonik u koji pljuneš slinu.“

Što znaš o stomatologu?

Eva: „ Zubaru idemo kad nas zaboli zub i jedemo slatkiše.“

David: „Bušilicom liječi zube. Ne volim kad me buši.“

Matija: „Zubar gdje radi to je stomatološka ginekologija.“

Ivan: „Ima velika stolica, bušilica, kliješta i kantica za zube.“

Aron: „Imaju igračke dok čekaš. Špricu za vodu. Špricu za zrak.“

Benjamin: „Bojim se zubara. Ne želim da me boli.“

Odgojiteljice: I. Živčec, S. Romić. J. Kmezić