Razgovor s Višnjom Orešković, odgojiteljicom Dramsko-scenskog programa DV Velika Gorica i autoricom CD-a

„SVAKA PJESMA PROIZAŠLA JE IZ MISLI, IDEJA I DOŽIVLJAJA DJECE“

Kako je započeo projekt o „Raspjevanom vrtiću“?

Glazba ima veliku i neprocjenjivu ulogu i moć u životu odraslog čovjeka , a tako i djeteta. Glazbom je moguće utjecati na sva razvojna područja istovremeno i tako ostvariti osobnu, emocionalnu, tjelesnu, obrazovnu i socijalnu dobrobit za dijete. Kroz svakodnevne glazbene aktivnosti došli smo na ideju da bismo mogli stvoriti i svoju vlastitu glazbu. Razgovarali smo s djecom o raznim temama iz čega su proizašli prvi tekstovi koji su svojim emotivnim nabojem diktirali ritam, tempo, dinamiku i samu melodiju. Nastala je prva pjesma i vjetar u leđa koji nas je s lakoćom poveo naprijed.

Koliko CD ima pjesama i kakvih su tematika?

Na našem prvom CD-u nalazi se sedam pjesama raznih tematika, od životinjskog svijeta, obitelji i prijateljstva, do emocija poput ljubavi i tuge. Posljednja pjesma je nezaobilazna, himna Dječjeg vrtića Velika Gorica, čiji tekst potpisuje odgojiteljica Zrinka Hlap i naše je prvo autorsko djelo.

Kako su djeca sudjelovala?

Svaka pjesma proizašla je iz svakodnevnih situacija i suživota s djecom koja su tome pridonijela izražavanjem svojih vlastitih misli, ideja, spoznaja i doživljaja. Kroz razne glazbene aktivnosti djeca su naučila prepoznati i razlikovati glazbene vrednote i ovladati vlastitim glasom. U studijskom snimanju vokala sudjelovala su sva djeca, što je bilo sasvim novo i neprocjenjivo iskustvo.

Nedavno ste imali promociju CD-a. Možete nam opisati svoj doživljaj i doživljaj djece i roditelja polaznika Vaše grupe?

Službena promocija našeg prvog CD albuma „Raspjevani vrtić“ s autorskim pjesmama održana je 4. listopada 2018.godine. Bio je to predivan doživljaj prije svega za djecu i roditelje, kao i sve prisutne goste i uzvanike. Prigodnim glazbenim programom i dramsko-scenskim igrama djeca su oduševila publiku. U sklopu promocije, toga dana smo i gostovali uživo iz našeg vrtića u emisiji HRT-a „Dobro jutro, Hrvatska“.

Gdje se može nabaviti CD „Raspjevani vrtić“?

Svi oni koji žele naučiti neke nove dječje pjesmice i poslušati CD „Raspjevani vrtić“ mogu ga nabaviti u računovodstvu Dječjeg vrtića Velika Gorica.