PREZENTACIJA MONTESSORI VJEŽBI RODITELJIMA

Roditeljski sastanak u skupini Alternativno odgojno-obrazovnog programa prema koncepciji Marie Montessori osmišljen je tako da su roditelji imali priliku sudjelovati u prezentaciji vježbi Montessori priborom.

U Montessori skupini posebno oblikovanim priborom i materijalima te individualiziranim pristupom djeca uče na svoj način, u skladu sa svojim potrebama, izabirući neku od ponuđenih aktivnosti. Učenje tako postaje uzbudljiv proces otkrivanja, koji vodi koncentraciji, motivaciji, samodisciplini i želji za učenjem. Montessori pribor ima vrlo važnu ulogu i podijeljen je u pet područja rada: pribori za vježbe iz praktičnog života, pribori za razvoj osjetilnih sposobnosti, pribori za razvijanje matematičkog uma, pribori za razvoj govora, čitanja i pisanja i kozmički odgoj.

Odgojitelji su u dogovoru s djecom izabrali neke od vježbi koje svakodnevno radimo u našoj skupini: Ružičasti toranj, Uvod u dekadski sustav, Stvaranje višeznamenkaste brojke, Kutija s vretenima, Brojke i žetoni, Kartice za imenovanje, Igra pamćenja, Predmeti na zadani prvi glas. Cilj nam je bio da roditelji bolje razumiju na koji način djeca uče, sami isprobaju Montessori pribor i spoznaju kako se sve pribor može kombinirati.

Odgojiteljice:

T.Zadravec Radanović, I. Jeromić. N. Kapec