Mali ljekarnici

SURADNJA DV Velika Gorica i Ljekarne Zagrebačke županije

Djeca iz starije odgojne skupine objekta u Pucekovićevoj pod vodstvom glavne medicinske sestre Kristine Vujnović i odgojiteljicama Nadom Mišević, Vesnom Kuretić i Vanjom Dereh ostvarila su suradnju s ustanovom Ljekarne Zagrebačke županije kroz projekt „Mi smo uz vas“. Cilj suradnje bio je podizanje svijesti i informiranje djece o određenim zdravstvenim stanjima i potencijalnim opasnostima za zdravlje. Iako je suradnja prije svega bila edukativnog karaktera, djeca su se jako dobro zabavila.

Prvi dio suradnje bio je posjet šest ljekarnika skupini. Tema radionice tog dana bila je „Bol boli i kako pomoći?„. Nakon kratkog upoznavanja s djecom i odgojiteljima, ljekarnica Olgica, voditeljica radionice, započela je priču o boli (je li djecu boljelo kad su se udarili i kako su onda postupili, tko im je pomogao i na koji način, znaju li na koje sve načine možemo koristiti sredstvo protiv bolova?).

Djeca su uz pomoć ljekarnice vile Marije pripremili hladan gel koji mogu koristiti kada se udare ili lakše ozljede neki zglob. Da bi sve bilo zanimljivije dobri duh Igor i vilenjak Luciano pokušali su dobiti ljepšu boju gela od vile Marije. Djeca su punila pripravke u posudice koje su mogli ponijeti kući. Podijelili smo se u više podskupina i svaka je uz svoju slikopriču pokušala otkriti što se dogodilo malom plišancu Goldiju koji se ozlijedio. Uz nadzor odgojitelja i ljekarnika djeca su koristila antiseptik, gaze zavoje i flastere kako bi plišancu pomogli.

Na kraju je slijedilo zajedničko slikanje za što je zaslužan dobri duh Nikola, te podjela diploma za „Male ljekarnike“. Za obitelji djece koja su sudjelovala u aktivnosti pripremljeni su edukativni materijali –pomagalo kako dozirati analgetike za djecu, a za djecu edukativna bojanka o boli „Avvv boli“ , njihov hladni gel, bojice te poklon paketići.

Drugi dio suradnje bio je posjet djece ljekarni u Zvonimirovoj ulici. Djeca su obišla uz pratnju cijelu ljekarnu, upoznala prostor i police gdje stoje lijekovi, radnu obuću i odjeću doktora i pomagala za starije i nemoćne osobe. Djeca su imala priliku uz ljekarnike puniti fiziološku otopinu u male bočice koristeći šprice te izrađivati sapune.

Bilo je to nezaboravno iskustvo za našu djecu i nadamo se i veselimo ponovnoj suradnji!

Djeca i odgojiteljice starije odgojne skupine objekta u Pucekovićevoj