Dani jabuka

Dan jabuka pokrenuo je Common Ground 21. listopada 1990. u Londonu i proslavljen je svake sljedeće godine s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.

Skupina s ranim učenjem engleskog jezika u centralnom objektu u Pucekovićevoj, obilježila je Dan jabuka različitim poticajnim aktivnostima. Priče „Tri jabuke s bakinog ormara“ i „Ten red apples“ djecu su potaknule da bogate rječnik koristeći nove riječi na engleskom jeziku. Naučili smo i novu pjesmice „Apple song“ te osim usvajanja riječi na stranom jeziku poticali slušnu percepciju kod djece, osjećaj za ritam i melodičnost. Modeliranjem jabučica od slanog tijesta djeca su usavršavala finu motoriku šake i prstiju te poticali razvoj koncentracije. Djeca su zajedno s odgojiteljicama pripremala savijaču uključujući djecu u cijeli proces izrade (pranje, guljenje i ribanje jabuka, premazivanje pripremljenih kora te punjenje nadjevom). Koristeći sokovnik pripremali smo sok od jabuke te tako poticali djecu na isprobavanje novih okusa, osvješćujući važnost konzumiranja voća za zdravlje našeg tijela.

Poticajnim aktivnostima željeli smo kod djece uključiti sva osjetila te proširiti spoznaju da djeca kroz sva razvojna područja upoznaju kraljicu voća – jabuku, od njenih dijelova do važnosti za zdravlje.

Odgojiteljice:
Vlatka Hanžek
Anita Ostojić