Članci o događanjima

Dječji vrtić Velika Gorica

VRIJEME PRILAGODBE

23.10.2017.

Početkom pedagoške godine u većini odgojnih skupina započinje vrijeme prilagodbe. Prilagodba je razdoblje u kojem se uspostavlja socio - emocionalna veza između djeteta i odgojitelja.


Svakom djetetu pristupamo kao pojedincu, na način da zadovoljimo njegove individualne potrebe i mogućnosti i time razvijamo osjećaj sigurnosti, pripadanja i povjerenja.

Za vrijeme prilagodbe djeteta u vrtiću, potrebno mu je pružiti mnogo topline, nježnosti i utjehe, te razvijati socio – emocionalnu povezanost djeteta i odgojitelja. Uz pruženu utjehu i razumijevanje, važno je djeci ponuditi različite poticaje koji će privući njegovu pažnju, pomoći u umirivanju djeteta, kao i u razvijanju njegovih sposobnosti.

Tijekom prilagodbe u jasličkoj skupini PO Buševec, djeci smo ponudili mogućnost igre prirodnim materijalima ( piljevina, pijesak, voda ). Djeca se u igri ovim materijalima rado zadržavaju i time razvijaju svoju taktilnu i vizualnu precepciju, kao i finu motoriku.

Uz likovno izražavanje slikajući temperom i spužvicama, aktivnosti modeliranja tijesta u boji privlači veliki broj djece. Modeliranje tijestom pomaže u umirivanju i razvoju fine motorike šake, ali i u razvoju početnih oblika socijalno prihvatljivog ponašanja ( čekanje na red, dijeljenje igračaka, pomaganje prijateljima... ).

Djeca jasličke dobi rado istražuju zvuk i glazbu, stoga je glas odgojitelja važno sredstvo u aktivnostima poput pjevanja, čitanja slikovnica, igranja pokretnih igrica, tapšalica, brojalica.

Djeca gledajući i slušajući odgojitelja izvode iste pokrete kao i odgojitelj te time potičemo razvoj grube motorike ruku, razvoj pamćenja i govora.

Odgojiteljice: Sandra Karaula i Ivana Tonković


Galerija