Članci o događanjima

Dječji vrtić Velika Gorica

RAZVOJ GRUBE MOTORIKE

5.5.2017.

U PO Kurilovečka u skupini s ranim učenjem engleskog jezika svakodnevno potičemo razvoj grube motorike. U današnjem modernom dobu djeca, nažalost, sve manje vremena provode u šetnji i „vanjskim“ aktivnostima kao što su penjanje, trčanje, vožnja biciklom… što bitno utječe na kvalitetu motoričkog razvoja.

Gruba motorika je kretanje cijelog tijela koje kod djece počinje podizanjem glave i ramena te se nastavlja puzanjem, hodanjem i skakanjem.

Želite li poticati grubu motoriku kod djeteta potrebno je djetetu omogućiti dovoljno prilika, vremena i mjesta za kretanje.

Aktivnosti kojima u našoj skupini potičemo razvoj grube motorike su sve one radnje koje su djetetu prirodne od najranije dobi, a važne su i za razvoj prostorne percepcije, s obzirom da aktivnosti uključuju pokrete cijelog tijela u prostoru. Dan započinjemo jutarnjom tjelovježbom i vježbama rastezanja; spretnost, koordinaciju i ravnotežu vježbamo kroz prolaženje malog poligona, ali i u igri na dvorištu. Ljuljanje, igra loptom (hvatanje, gađanje, pucanje lopte), penjanje na drvo ili penjalicu, skakanje sa malog zidića, vožnja u tačkama ili igra školice uvelike pridonose razvoju grube motorike.

Sve aktivnosti koje pogoduju razvoju grube motorike su zapravo igra i za što bolji djetetov razvoj potrebno ih je svakodnevno poticati. Iz tog razloga, trudimo se čim više omogućiti djeci vrijeme i prostor za usavršavanje prirodnih oblika kretanja, jer se na grubu motoriku naslanja daljnji razvoj fine motorike.

PODRUČNI OBJEKT KURILOVEČKA

SKUPINA S RANIM UČENJEM ENGLESKOG JEZIKA

ODGOJITELJICE: VIOLETA ŠAPKOVIĆ I ŽELJKA VARIVODA


Galerija