Članci o događanjima

Dječji vrtić Velika Gorica

Proslava rođendana u Montessori skupini

30.10.2017.

Svako dijete uživa u pažnji prijatelja i odraslih kada slavi svoj rođendan. Tada raste djetetovo samopouzdanje i samopoštovanje, kod djeteta jača njegova pozitivna slika o sebi.

Proslava rođendana u Montessori skupini djeci je zanimljiva zbog toga što se razlikuje od onih uobičajenih proslava.

Maria Montessori povezala je proslavu rođendana s putovanjem Zemlje oko Sunca s naglaskom na svaku godinu djetetova života. Na početku proslave pali se svijeća koja simbolizira početak života. Priča se realna priča o upoznavanju djetetovih roditelja, o vjenčanju, stvaranju obitelji. Naglašava se koliko je obitelj željela dijete te tada počinje djetetova životna priča o rastu u majčinom trbuhu, rođenju te odrastanju. U svakoj godini spominju se važni trenuci, npr. kada je dijete počelo sjediti, prvi zub, hodanje, prva riječ, dolazak u vrtić….

Suradnja s roditeljima jako je važna u proslavi rođendana. Roditelji imaju veliku ulogu, jer oni sastavljaju svoju obiteljsku priču te ju potkrepljuju fotografijama iz svake godine djetetovog života. Donose i dječju odjeću, obuću i predmete koje je dijete koristilo tijekom odrastanja (igračke, slikovnice, plišance, dude…). Svi ti elementi čine našu proslavu posebnom.

Od Montessori pribora koriste se crvene gredice (potiču vizualno razlikovanje dužine) kako bi dijete shvatilo koliko je bilo malo kada se rodilo te kako je raslo. Brojkama od brusnog papira naglašavamo svaku godinu te joj pridružujujemo kamenčiće. Djeca tako uče prepoznavati brojke (simbole), pridružuju količinu brojci te vježbaju mehaničko brojanje.

Svoju priču, fotografije i odjeću djeca sa zadovoljstvom pokazuju prijateljima u skupini te odgojiteljima. Na njihovim licima možemo jasno vidjeti ponos zbog toga koliko su narasli i naučili te beskrajnu sreću zbog pažnje, ljubavi i osjećaja pripadnosti svojim obiteljima i društvu.

Odgojiteljice Montessori programa:
Tamara Zadravec Radanović
Ilinka Jeromić
Jasminka Kmezić


Galerija