Članci o događanjima

Dječji vrtić Velika Gorica

HALLOWEEN U ENGLESKOJ SKUPINI PO PUCEKOVIĆEVA

3.11.2017.

Skupina s ranim učenjem engleskog jezika iz centralnog objekta u Pucekovićevoj, obilježila je Halloween, tradicionalni blagdan engleskog govornog područja. Iako se Halloween smatra još jednim od zapadnjačkih komercijaliziranih blagdana ipak je dio nečije kulture. Halloween korijene vuče još iz drevnih predkršćanskih keltskih festivala, a u današnjem obliku obilježava se od 16. stoljeća. Još prije 2000 godina stari Kelti su obilježavali prelazak iz bogatog plodonosnog razdoblja u hladno zimsko razdoblje. Palili su krjesove kako bi zastrašili duhove koji dolaze sa zimom, iz istog razloga su se i prerušavali. Kada je svečanost krijesa završila i kada se ugasio, onda bi svatko uzeo dio žara i nosio ga svojoj kući u svoje ognjište i njime palio vatru kako bi zaštitio svoju kuću od duhova. Da bi prenijeli taj žar od krijesa do ognjišta koristili su izdubljenu repu i u nju su stavili žar i to je svjetlilo putem i otuda je nastao običaj da dube bundeve. Dolaskom Iraca, običaj se proširio po Americi tek sredinom prošlog stoljeća. Zadnji dan mjeseca listopada, u Hrvatskoj poznatiji kao Noć vještica, a u engleskom govornom području kao Halloween, ima mnogo značenja, kao i mnogi običaji koje danas njegujemo proizašli su iz starih kultura koje više ne postoje.

Cilj programa engleske skupine nije samo usvajanje jezika nego i upoznavanje kulture i običaja svih engleskih govornih područja na zabavan i edukativan način. Halloween za djecu engleskog govornog područja ima slično značenje kao naše maškare, a djeca se s velikim veseljem maskiraju i obilaze kuće tražeći slatkiše. Jedno od glavnih obilježja Helloweena je bundeva od koje se izrađuju različita strašna i komična lica u koja se kasnije stavljaju svijeće.

Glavna tema svih aktivnosti u engleskoj skupini bila je upravo bundeva. Rezanje bundeve, paljenje svijeće, promatranje svjetlosti i igra sjena razveselila je djecu. Kroz mnoge likovne aktivnosti i tehnike djeca su razvijala svoju kreativnost i finu motoriku šake, a usvajanjem pjesmica i recitacija na engleskom jeziku bogatila su spoznaju i rječnik. Upoznali smo se sa sadržajem i bogatim ilustracijama slikopriče „Wicked witch what do you see?“, a što se zbiva u tamnoj i mračnoj šumi, otkrili smo u slikovnici „In a dark, dark wood“. Djecu je razveselila i slikovnica na hrvatskom jeziku, poznate britanske autorice Helen Cooper „Juha od bundeve“ čije su ilustracije prava remek djela. Autorica Cooper uspjela u svojoj slikovnici, na djeci razumljiv način, progovoriti o temi prijateljstva, povjerenja, odgovornosti, odanosti, odrastanja što je djeci u našoj skupini bilo posebno zanimljivo.

Tamara: „Ja znam da djeca u Engleskoj i u Americi idu po kućama u strašnim kostimima i skupljaju slatkiše“

Po uzoru na Amerikance koji su i prenijeli obilježavanje Halloweena na ostatak svijeta, skupljali smo slatkiše odjeveni u strašne kostime, ali ne po kućama već po sobama u vrtiću. Imali smo i party na kojem smo pjevali i plesali, a kada smo išli po slatkiše pjevali smo „Trick or treat give us something good to eat“.

Odgojiteljice Vlatka Hanžek i Anita Ostojić


Galerija